top of page

Älskade berättelser

Böcker, ljudböcker, julkalendrar på radio, filmer, tv-serier ... Vad vore vi utan dessa?


Berättelser måste vara något som är en del av vårt DNA. Förmedlade via hieroglyfer, hällristningar, runstenar, berättelser vid lägereldar, skapelseberättelser - historier som hjälpt människan att förstå sig på världen, varandra och sig själv.


Böcker bibliotek berättelser magi
Bild: www.pixabay.com

Vad skulle kunna ta berättelsernas plats? Inget så klart. När jag är trött, låg, stressad etc., väljer jag gärna att kliva in i en bokvärld eller i en riktigt bra tv-serie. Sådana som får mig att glömma mig själv och mina eventuellt eländiga tankar en stund. Det är ju magi i sin renaste form. Eller hur?!


Jag är en "bred" läsare och tittare som gillar och behöver variation i min konsumtion av berättelser. Allt mellan komedier och fantasy går hem här. Det enda jag inte fixar är skräck, för jag avskyr att bli vettskrämd och äcklad. Visst är det intressant att vi gillar så extremt olika saker? Det någon tycker är en bladvändare, somnar en annan till. Och vissa älskar tydligen att skrämmas upp rejält och klarar inte av romantiska komedier.


Det här är en liten ynklig hyllning till alla romanförfattare, manusförfattare, film- och tv-serieskapare och musiker. Livet skulle vara så kalt och så oerhört mycket tråkigare utan alla dessa stories, karaktärer, stämningar och vardagsflykten de bjuder på.


Att min bok finns med i det där berättelsekollektivet nu känns helt fantastiskt och alldeles, alldeles knäppt. I fem månader har Fritt fall funnits på marknaden i fysisk form och i drygt en vecka som ljudbok! Under den här tiden har boken hunnit få ganska många reaktioner, både ris och ros. Logiken säger att alla gillar och behöver olika "flykt" vid olika tillfällen (precis som jag) men känslan är svårare att rå på. Trots det är jag så glad för att ha blivit allt bättre på att hantera den.


Att ha givit en annan människa en stunds glömska och lättnad från sin egen tillvaro, med min skapelse, är så oerhört fint att tänka på. Och om någon somnat, tyckt att läsningen var kattskit eller bara givit upp (av samma skäl) - kanske inte hela världen ändå?


Lätt är det sista det är att skapa berättelser som engagerar och underhåller, men det kanske inte finns något roligare heller. Så trots att det ibland känns som att det smarta vore att bara lägga ner, så lär det inte hända ... :-)


Nu måste jag lägga ner här för jag har böcker att läsa för kvällspigga barn.

93 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Drömmigt

Att skapa rätt förutsättningar för att jobba mot ett mål är lättare sagt än gjort, men man får göra så gott man kan. I mitt fall har målet länge varit att skriva böcker. Inte en - många. Jag är ute ef

Commentaires


bottom of page