top of page

"När är den färdig?"

Hur lång tid tar det att skriva en bok? Jaa du... hur rund är en boll?


För ett år sedan, när mitt yngsta barn var cirka sex månader, tog jag tag i skrivandet igen efter ett års uppehåll. Under den våren genomfördes min första redigering, alltså en genomskrivning eller omskrivning av manuset. Sedan juni 2018 har det blivit tre omgångar till och den femte duvningen är precis påbörjad. Jag är långt ifrån nöjd men kan i backspegeln se hur katastrofdåligt det var i somras när jag skickade ut det till testläsare för första gången. Utveckling alltså!


I höst blir det nio år sedan jag påbörjade manuset, 2010. Påpekas ska att jag inte jobbat med det under nio år effektiv tid. Jag har om och om igen fallit ur projektet och att det tar så lång tid att "få ordning på torpet" beror antagligen bland annat på att:


- jag har fått tre barn mellan 2011-2017


- vi råkat ut för en hel del problem med huset som vi flyttat till under tiden


- första halvan av manuset skrevs när dinosaurierna vandrade på jorden och den andra halvan är lite färskare. Både jag och hantverket har utvecklats och förändrats på åtta och ett halvt år genom övning, lyssnande, läsande och främst blottande av texten för andras kritiska ögon. MEN. Det har sannerligen märkts att berättelsen skrivits under lång tid, vilket har skapat oerhört mycket jobb det senaste året.


Det komiska är att jag tryckte gasen i botten (nåja) först när jag hade skapat en stor familj med min man och aldrig varit så upptagen i hela mitt liv. Kanske är detta vad så kallad tidsbrist gör med mig. Hårdprioritering blir helt nödvändig.


Trots att jag har flera redigeringar kvar innan jag kan känna mig nöjd, så kommer jag allt närmare. Det som i somras var som en bångstyrig unge utvecklades under hösten till en omogen tonåring och är nu förhoppningsvis på väg att ta klivet in i vuxenlivet.


Så, vad är svaret på frågan när boken är färdig? I don't know. Det viktiga är att den blir så bra jag bara kan göra den, men som jag tidigare nämnt är siktet inställt på hösten 2019 ...


So long!


/A
76 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Tala är silver, skriva är platina

För en vecka sedan åkte jag och min skrivkompis Stina på skrivhelg! Den första någonsin för oss båda och valet föll på Linköping. Att två dygn kan innehålla otrolig produktivitet och fokus, samtidigt

Långsamma puckar och krokiga rör

"Aaaah ... vilken tiiiid det tar!" En vanlig tanke som ständigt behöver hanteras och bearbetas. För som jag tidigare skrivit tar det lång tid att skriva en bok. I alla fall för mig om jag ska kunna kä

Comments


bottom of page